voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl
Overig

De budgetcoach – Wat is de toegevoegde waarde?

De budgetcoach is sterk in opmars. Hij of zij helpt jou bij het op orde brengen van jouw financiële situatie.

Wat doet een budgetcoach?

In mijn ogen is het voornaamste doel van de budgetcoach een stok achter de deur. Veelal denken mensen dat ze het zelf wel afkunnen. Maar dan vervallen ze vaak toch weer in de situatie dat zij onnodig geld uitgegeven, wat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Door een coach in te schakelen heb je hier iemand die daarop toeziet.

Daarnaast kan de coach voor jou schuldeisers benaderen om regelingen te treffen. Ook kunnen zij voor jou jouw administratie bijhouden.

Voorkomen is beter dan genezen

Persoonlijk ben ik van mening dat veel problemen kunnen worden voorkomen, wanneer jezelf een goede financiële planning hebt. Zelfs op het moment dat dit niet strikt noodzakelijk is, blijft dit toch raadzaam.

Door precies inzicht te hebben in jouw inkomsten en uitgaven weet je waar je aan toe bent. En mocht het een keer tegenzitten dan weet je ook direct wat dit voor jou betekend. En dan kan je direct enkele niet echt noodzakelijke uitgaven schrappen.

Toch zijn er weinig mensen die dit doen. Zo zijn er slechts weinig mensen die direct kunnen aangeven wat nu hun vaste lasten per maand zijn.

En als je dat allemaal eens op  een rijtje zet, dan schrikken de meeste mensen daar toch van. Het is honderd euro hier, honderd euro dat en ga zomaar door En als je het dan bij elkaar optelt dan kom je toch op een fors bedrag uit.

Mensen laten geld liggen

Ook heb ik nog steeds de indruk dat veel mensen onnodig geld laten liggen. Bijvoorbeeld het profiteren van een overstappremie voor de energierekening, of gewoon veel geld besparen op een vakantie.

En dan praat je toch snel over honderden euro`s. En dit kan net het verschil maken dat je wel uitkomt met jouw inkomen of niet. Hierdoor kan je eenvoudig financiële zorgen voorkomen.

Ook hebben veel mensen spullen in hun huis, die zij niet gebruiken maar wel geld waard zijn. Probeer gewoon eens jouw overbodige spullen op marktplaats te verkopen. Het kost je slechts een paar minuten en kan je toch weer wat extra geld opleveren.

Of probeer de kleding die je niet meer draagt te verkopen. Op die manier kan je toch wat extra's bijverdienen. En bovendien ruimt het ook lekker op. En weet je zeker dat je alle toeslagen ontvangt, waar je recht op hebt?

Een budgetcoach is niet gratis

Het is misschien een beetje sarcastisch wanneer je al in de financiële problemen zit, maar een budgetcoach is niet gratis. Daarom vind ik het allerbelangrijkste van een budgetcoach om te leren goed met je geld om te gaan. Dit zodat je de coach niet oneindig nodig hebt, maar dat je van de coach leert. Trainer zou eigenlijk een betere benaming zijn.

En normaal gesproken verdien je op deze manier dan jouw investering weer snel terug. Daarnaast zijn financiële problemen een van de hoofdoorzaken van stress bij veel mensen. En deze stress te verminderen of weg te nemen is natuurlijk wel wat waard.

Coaching voor zzp`ers

Voor zzp`ers ligt het allemaal net iets gecompliceerder. Doordat je bepaalde uitgaven dient te doen voor jouw onderneming, is het van belang om een goede afweging te maken tussen de opbrengsten en kosten.

Voor zzp`ers zou ik dan ook niet specifiek op zoek gaan naar een budgetcoach. Ik zou dan liever een financieel expert in handen nemen die jouw onderneming kan doorlichten.

Op die manier kan die persoon voor jou bijvoorbeeld ook een paar financiële modellen opstellen die helpen bij de besluitvorming. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn, dat het misschien verstandig is om voor bepaalde zaken wat extra geld uit te geven in plaats van puur kijken naar waar geld te besparen.

Als de uitgaven leiden tot hogere inkomsten hoeft dat helemaal niet verkeerd te zijn. Het kijken naar het rendement van de verschillende uitgaven is hier het uitgangspunt.

Hulp bij schulden

Zit je echter dieper in de problemen, dan kan een budgetcoach jou ook helpen om hieruit te komen. Zij hebben veel ervaring met het omgaan met schuldeisers. Denk hierbij aan woningcorporaties maar ook aan zorgverzekeraars.

Door hun contacten en professionele manier van handelen kunnen zij hier regelingen treffen. Dit kunnen zij vaak beter dan dat jij dat zelf kunt doen. Zelf handel je dan toch vaak uit emotie, terwijl het van belang is om rationeel te handelen. Bovendien is het ook een teken voor de schuldeisers, dat als er een budgetcoach is ingeschakeld dat er een probleem is en dat je bovendien hulp hebt gezocht om dit op te lossen.

Zit je eenmaal in de financiële problemen dan is het lastig om hier weer uit te komen. Dit vereist veel discipline. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker heden ten dage waar je overal reclame voor krijgt en overal kortingen op kan krijgen, is het gemakkelijk om snel en teveel geld uit te geven.

Waar kan ik een budgetcoach vinden?

Er zijn inmiddels behoorlijk wat coaches beschikbaar. Persoonlijk zou ik wel kiezen voor iemand in jouw woonplaats, zodat er ook persoonlijk contact mogelijk is. Dat werkt in mijn ogen toch altijd net wat prettiger. Dat je weet met wie je van doen hebt. Bovendien is het ook eenvoudiger om gewoon jouw problemen op die manier te bespreken dan per telefoon of email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *