voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl

Inmiddels ben ik al bijna een jaar klant bij Frank Energie. En dit tot grote tevredenheid. Als ik vergelijk wat ik de afgelopen maanden heb betaald en dit afzet tegen de modelcontracten van de grote energiemaatschappijen, dan is het verschil enorm.

Wie of wat is Frank Energie?

Dit is een nog relatief nieuwe energiemaatschappij. De energiemaatschappij werkt op basis van zogenoemde dynamische energiecontracten. Dit houdt in dat je jouw stroom en gas betaalt op basis van de werkelijke inkoopprijzen van stroom en gas. Bij stroom fluctueren deze prijzen per uur. Bij gas is er sprake van twee prijzen. De prijs voor 6 uur in de ochtend en de prijs na 6 uur in de ochtend.

Daarnaast is er sprake van abonnementskosten. Omdat er geen marge wordt gemaakt op de prijzen van stroom en gas, wordt er een vast bedrag van 5€ in rekening gebracht. Dit voor zowel stroom als gas. Neem je beide af, dan betaal je dus 10€ per maand. 

Maandelijkse afrekening van het werkelijke verbruik

Wanneer de kosten onder of boven het in rekening gebrachte voorschot uitkomen, dan wordt dit in de volgende factuur verrekend. Vanuit dit oogpunt is het verstandig om bij te houden hoe je ervoor staat deze maand. Op die manier voorkom je verrassingen achteraf. Hoeveel je verbruikt is exact af te lezen via de app. 

Je kunt dan ook direct zien wat dit betekent voor je volgende factuur. Liggen de prijzen of het verbruik boven verwachting? Dan kun je jezelf alvast voorbereiden dat de volgende factuur hoger zal uitvallen. Maar als het meezit en je hebt of minder verbruikt of de prijzen vallen lager uit, dan zal je de volgende maand een meevaller hebben.

Voorbeeld factuur

Niet langer vaste voorschotten betalen

Je betaalt op deze manier elke maand voor jouw daadwerkelijke verbruik. En op die manier koop je energie tegen inkoopprijzen. Je hoeft dus niet langer te wachten, totdat dalende prijzen ook voor jou een lagere energierekening gaan opleveren. 

Dit namelijk is het geval bij de grote energiemaatschappijen. En zeker als je een vast contract hebt, dan duurt het erg lang voordat je een prijsdaling ook daadwerkelijk in jouw portemonnee terugziet. Daarnaast zijn de inkoopprijzen op de sportmarkt vaak lager dan op de termijnmarkt. De termijnmarkt is de plek waar de grote energiemaatschappijen hun energie inkopen.

Mijn Frank Energie ervaringen

Zoals al aangegeven ben ik uitermate tevreden. Vooral nu de prijzen van het gas drastisch zijn gedaald, zijn mijn maandlasten enorm gedaald. Ben je in het bezit van een variabel of vast tarief, dan dien je nog een tijd te wachten, voordat je ook kunt profiteren van lagere prijzen. 

Invoering van een dubbel voorschot

Wel is er onlangs een verandering doorgevoerd. Normaal gesproken betaal je een maand vooruit, op basis van het verwachte verbruik. Dit is nu aangepast en nu betaal je twee maanden vooruit. 

Dit is op zich een beetje vervelend, maar ook wel weer begrijpelijk. Het bedrijf is bang dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen en daardoor in de problemen terechtkomen.

Als je echter in ogenschouw neemt, dat op dit moment de prijs van gas ongeveer 25% bedraagt in vergelijking tot de modelcontracten die door de grote energiemaatschappijen worden aangeboden, dan betaal je nog steeds fors minder. Zo schommelt de Frank Energie gasprijs nu al een tijdje rond de 1€. En dat is inclusief alle belastingen en de btw. 

Pluspunten en nadelen

Voor de volledigheid hebben we alle voordelen en nadelen nog een keer op een rij gezet.

Voordelen en nadelen Frank Energie

De invloed van het prijsplafond

Ook het prijsplafond is gewoon van toepassing, wanneer je klant bent bij Frank Energie. Je hebt echt wel het grote voordeel, dat je ook kunt profiteren van prijsdalingen. Zo ligt de prijs van stroom al een tijdje fors onder de prijs van het prijsplafond. Heb je een vast of variabel contract? Dan zal je hiervan niet profiteren. 

Daarnaast nemen de risico`s van prijsstijgingen door het prijsplafond ook sterk af. Alleen wanneer je meer gaat gebruiken dan de volumes van het prijsplafond en de marktprijzen gaan enorm stijgen, dan zal je hier nadeel van ondervinden. Dit risico vind ik zelf echter zeer beperkt en eigenlijk onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren.

DatumGasStroom
10-okt€ 1,648€ 0,287
11-okt€ 1,696€ 0,375
12-okt€ 1,702€ 0,374
13-okt€ 1,709€ 0,371
14-okt€ 1,575€ 0,370
15-okt€ 1,221€ 0,266
16-okt€ 1,221€ 0,212
17-okt€ 1,310€ 0,261
18-okt€ 1,276€ 0,277
19-okt€ 1,307€ 0,237
20-okt€ 1,350€ 0,233
21-okt€ 1,240€ 0,255
22-okt€ 0,981€ 0,241

De in rood gemarkeerde tarieven zijn tarieven die onder de prijzen van het prijsplafond liggen. Op die dagen betaal je dus ook gewoon minder dan het prijsplafond.

Bekijk de huidige tarieven!

Op de dagen dat het tarief boven het prijsplafond ligt, zal het maximale tarief van het prijsplafond in rekening worden gebracht.

Veelgestelde vragen

Er spelen bij veel mensen de nodige vragen omtrent deze nieuwe energieleverancier. Daarom hebben wij getracht de meest voorkomende vragen te beantwoorden.

Is Frank Energie betrouwbaar?

In mijn opinie is er niets wat erop duidt dat de onderneming niet betrouwbaar zou zijn. Doordat zij ook niet op grote schaal vooraf gas inkopen, zijn zij ook niet vatbaar voor grote prijsschommelingen, waardoor meerdere energiebedrijven failliet zijn gegaan.

Hoe hoog is de gasprijs bij Frank Energie?

De prijs van gas wordt twee keer per dag aangepast en zijn afhankelijk van de marktprijzen. Op het hoogste punt bedroeg deze prijs ook ruim 3 euro. Inmiddels ligt de prijs zo rond de 1€. Dit biedt uiteraard geen enkele garantie met betrekking tot de toekomstige prijzen.

Hoe kan het dat stroom zo goedkoop is?

Grote energiemaatschappijen bepalen hun stroomprijzen op basis van de gasprijs. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat stroom wordt opgewekt in gascentrales. In de praktijk is dit echter niet het geval. Een steeds groter gedeelte van de stroom wordt opgewekt door wind en zon. 

Dit zie je terug in de spotprijzen op de energiemarkt. Omdat dit de basis is van de inkoop, valt de stroomprijs veel gunstiger uit. Zeker wanneer er sprake is van veel zon of wind. En is er sprake van veel wind en zon, dan kan het zelfs zo zijn dat de prijs onder het nulpunt schiet. Dit heb ik zelf inmiddels een aantal keren meegemaakt. Hierdoor zie ik mijn vaste lasten direct dalen.

Stroomprijzen Frank Energie

Hoeveel klanten heeft Frank Energie?

De onderneming is op dit moment enorm aan het groeien. Ze gaan al richting de 300.000 klanten en verwachten voor het eind van 2022 dit aantal ruimschoots te hebben overschreden. 

Met de huidige grote prijsverschillen met de grote energieaanbieders, zou dit nog wel eens veel meer kunnen gaan worden. Het bedrijf Frank Energie ziet het aantal klanten namelijk dagelijks groeien op dit moment.

Kun je jouw verbruik inzien?

Via de Frank energie app kan je precies zien hoeveel je hebt verbruikt. Hierbij wordt er ook weergegeven hoeveel je hebt verbruikt ten opzichte van het betaalde voorschot. Op die manier kan je precies bijhouden, of je geld terugkrijgt of dat je dient bij te betalen.

De app van Frank Energie is onlangs vernieuwd en is nu erg overzichtelijk en handig in gebruik. In de Frank app zie je meteen hoe je ervoor staat. En dat is wel zo prettig. 

Zijn klanten tevreden?

De klanten van Frank Energie zijn doorgaans tevreden. Er zijn echter wel twee negatieve punten die bij de review van Frank Energie terug te lezen zijn. Ten eerste is het voor mensen met zonnepanelen waarschijnlijk niet de beste optie. Je kunt echter ook alleen gas afnemen. Daarnaast is er geen klantenservice die telefonisch te bereiken is. 

Contact gaat via de mail of chat. Het uitgangspunt is echter om de kosten laag te houden, om zo de beste tarieven te kunnen aanbieden.

Zijn de tarieven van Frank Energie echt voordelig?

Sinds ik midden december klant ben geworden, heb ik gemiddeld 0,325€ voor stroom betaald. Dit is inclusief alle belastingen en btw. Ter vergelijking, dit zijn de tarieven van de modelcontracten van de grote energieleveranciers (stand 27/10/22):

 StroomGas
Eneco€ 0,96€ 4,63
Essent€ 0,84€ 3,98
Vattenfal€ 0,89€ 4,19
Greenchoice€ 0,89€ 3,44
Budget Energie€ 1,36€ 4,26
Oxxio€ 0,96€ 4,63

De gemiddelde gasprijs die ik heb betaald bedraagt 1,70€. Ook dit is ver beneden de tarieven in de verschillende modelcontracten. Daarnaast is de gasprijs de laatste werken sterk gedaald, waardoor de prijs in october ver beneden deze prijs zal uitkomen en het gemiddelde zal doen dalen. 

Je kunt dus wel stellen, dat op dit moment de Frank Energie tarieven de beste zijn, die je in de markt kunt krijgen.

Bespaar ook op jouw energierekening!

Kun je ook groene energie afnemen?

Er wordt zoveel mogelijk groene stroom geleverd. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. Op tijden dat er geen groene energie beschikbaar is, dan wordt dit aangevuld met energie uit andere bronnen. Dit is echter onvermijdelijk. 

Mijn Frank Energie review is erg positief. Ik ben nu dan ook al bijna een jaar een erg tevreden klant. Mij zullen ze niet meer terugzien bij de grote energiemaatschappijen. Die heb ik in de afgelopen jaren meer dan genoeg gesponsord.

Kan ik ook ergens anders een dynamisch contract afsluiten?

Er zijn nog een aantal andere leveranciers die een dynamisch contract aanbieden. Dit zijn:

  • Tibber
  • Zonneplan
  • easyEnergy