Geo blocking
Geo blocking
Op 6 februari 2018, heeft de Europese Commissie besloten geo blocking aan te pakken. In mijn opinie had dit al veel eerder moeten gebeuren.
Misschien klinkt dit technisch, of niet zo interessant. Toch kan bijna iedereen hier voordeel uithalen.
Wilt je weten wat dit voor jou kan opleveren? Lees dan verder.
Wat is geo blocking
Geo blocking wordt toegepast om mensen uit verschillende geografische gebieden verschillende prijzen te laten betalen.
Als voorbeeld wordt hier gebruikt dat het voor een Nederlander duurder zou zijn om een auto te huren op Schiphol, dan voor iemand uit het buitenland.
Ook zou het zo zijn dat Disneyland in Parijs betere prijzen zou hanteren voor mensen uit Frankrijk dan voor mensen uit andere landen.
Hoe gaat geo blocking in zijn werk?
Op basis van iemands IP-adres is te zien waar die persoon zich bevindt of woont. Hierdoor is het voor de beheerder van een website relatief eenvoudig om hier een filter op toe te passen. Deze filter wordt vervolgens gekoppeld aan verschillende prijsmodellen.
Vervolgens wordt er bekeken wat mensen uit verschillende landen zouden kunnen betalen. Mensen afkomstig uit relatief rijkere landen zouden dan bijvoorbeeld een hogere prijs kunnen worden getoond.
Zo kan het dus gebeuren dat je meer moet betalen dan iemand uit een ander land, zonder dat je dit in de gaten hebt.
Geo blocking voorkomen met een VPN connectie
In het bericht goedkoop op vakantie wat je terug kunt vinden op voordeel vandaag, heb ik als tip gegeven om ook eens hotelprijzen via een VPN-verbinding te bekijken. Bij het gebruik van een VPN-verbinding krijg je een ander IP-adres en kan je bovendien een server kiezen op verschillende locaties.
Hierdoor denkt de website waarop je terecht komt dat je jezelf bevindt op de locatie van de server die je gekozen hebt via de VPN-verbinding. Het is wel altijd raadzaam even de cookies van de webbrowser te verwijderen. Hier kunnen zich nog sporen bevinden die verraden dat je niet echt fysiek op de serverlocatie bent.
Dit blijkt dus niet alleen voor hotelprijzen te werken, maar nog voor veel meer zaken.
De aanpak van geo blocking richt zich op de Europese Unie. Buiten de Europese unie blijft dit verhaal dus gewoon bestaan. Bovendien is het natuurlijk ook maar afwachten wanneer dit voornemen daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht.
De Europese Commissie helpt de consument
Ik moet toegeven dat de Europese Unie de laatste tijd toch een aantal zaken voor de burger goed heeft aangepakt. Na bijvoorbeeld het aanpakken van de roaming kosten is de aanpak van geo blocking weer een goede stap voorwaarts.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan ook op Facebook.