voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl
Besparingen

Goedkoop leven

Goedkoop leven,  maar wel goed leven? Dat is zeker mogelijk. Vaak kan je met een paar kleine aanpassingen veel geld besparen. Sommige aanpassingen vergen meer, maar dan kan je ook vaak direct een stuk goedkoper leven.

Wij hebben een aantal tips samengesteld om goedkoper te leven. Hierbij willen we direct vermelden dat je moet doen wat bij jou past. Zaken die voor sommige mensen een echte uitdaging zijn, kunnen voor een ander weinig moeite kosten. 

Daarentegen zijn er ook tips die voor iedereen goed uitvoerbaar zijn. En indien je dit nog niet doet, dan zou je dat zeker dienen te overwegen. Dan zal je bijvoorbeeld over een jaar merken dat je minder geld uitgeeft dan een jaar geleden.

1. Regelmatig overstappen van verschillende aanbieders

Energiemaatschappijen, internet aanbieders, telefoon providers en ga zomaar door, spenderen ontzettend veel geld om nieuwe klanten binnen te halen. En door regelmatig over te stappen kan je hiervan profiteren. Er wordt doorgaans meer gedaan voor nieuwe klanten dan dat bestaande en trouwe klanten worden beloond. Vaste lasten maken een groot onderdeel uit van de maandelijkse kosten. Overstappen helpt je hier te besparen.

2. Vergelijken voordat je iets koopt

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt online vergelijken en op zoek gaan naar de beste prijs. Door even een paar minuten de tijd te nemen en een goede vergelijking uit te voeren kan je vaak eenvoudig veel geld besparen.

Of het nu om elektronica, een vakantie of een creditcard gaat. Vergelijken zal je bijna altijd helpen om goedkoper te leven.

3. Bekijk en beoordeel al je abonnementen

Zet eens op een rijtje welke abonnementen je hebt lopen. En vervolgens wat je hiermee doet. Vergeet hierbij ook niet de abonnementen die je bijvoorbeeld jaarlijks betaald. 

De meeste mensen hebben abbonementen waar ze weinig tot niks mee doen. Het beste voorbeeld op dit gebied is het abonnement op de sportschool. Maar ook tijdschriften vallen vaak in deze categorie.

4. Let op seizoensproducten

Groente en fruit is tijden het seizoen veel goedkoper dan buiten het seizoen. En hoe verder het seizoen vordert, hoe goedkoper het wordt. 

Een goed voorbeeld zijn asperges. De eerste asperges zijn erg prijzig. Wel meer dan 20€ per kilo. Later in het seizoen worden deze stukken goedkoper. Dan kan je op de markt vaak al voor een paar euro een kilo asperges kopen. En deze smaken nog steeds heel erg goed.

goedkoop leven seizoensproducten

5. Let op je energiegebruik

Veel mensen gebruiken onnodig veel energie. Door de lamp niet aan te zetten, lampen te vervangen door lampen met een laag verbruik kan je doorgaans redelijk wat energie besparen. Zeker als je dit op jaarbasis gaat bekijken. Daarnaast kun je met een dynamisch energiecontract ook veel geld besparen. Je kunt dan stroom gaan gebruiken op goedkopere moment. Laat de wasmachine draaien op het moment dat stroom goedkoop is.

6. Vervangen van oude apparaten

Heb je nog een oude koelkast? Bereken dan eens hoeveel deze jaarlijks verbruikt aan stroom. Door het vervangen door energiezuinige apparatuur kan je een dergelijke aanschaf soms al redelijk snel terugverdienen.

7. Let op aanbiedingen

Wat is er mis met aankopen doen wanneer deze in de aanbieding zijn? Op die manier kan je goedkoop leven waarbij, je niks aan kwaliteit hoeft in te leveren. 

En voor houdbare producten, sla gewoon wat extra in zodat je deze alleen tijdens een aanbieding hoeft aan te schaffen. Dit werkt prima voor producten zoals tandpasta, wasmiddel, koffie en ga zomaar door.

8. Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt

Ga je naar de supermarkt wanneer je honger hebt en ging je eigenlijk slechts voor een paar specifieke producten? Dan is de kans groot dat je met een volle winkelwagen naar buiten loopt. 

De verleidingen zijn dan gewoonweg te groot. Zorg dat je eerst iets eet in een dergelijke situatie. Dan zal je veel beter in staat zijn om de verleidingen te weerstaan. 

En dit is niet alleen goed voor de portemonnee, het zal je per maand vele euro`s besparen, het is vaak ook goed voor de gezondheid.

Het zijn namelijk doorgaans niet de gezonde producten die je koopt op het moment dat je echt honger hebt.

Boodschappen doen

9. Stem het gebruik af op abonnementen

Heb je bijvoorbeeld een mobiel abonnement waarmee je onbeperkt kunt internetten,  maar gebruik je slechts een paar gigabyte? Dan kan je jouw abonnement hierop aanpassen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij een abonnement van de sportschool. Heb je een telefoon waar je eigenlijk weinig gebruik van maakt, dan kan je ook kiezen voor een sim only.

Ook de snelheid van een internetabonnement is een goed voorbeeld. Voor dagelijks gebruik is een snelheid van 50 mb doorgaans meer dan voldoende. Zeker indien je een oudere computer of laptop hebt zal je weinig merken van een hogere internetsnelheid. Het is hier dan ook maar de vraag of het verstandig is om hier extra voor te betalen.

10. Leningen oversluiten

Heb je op dit moment een lening lopen? Vaak kan je door het oversluiten van een lening veel geld besparen. Of sta je wel eens in het rood? De rente op bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening is veel lager dan de rente die in rekening wordt gebracht bij het roodstaan op een bankrekening. Het klinkt misschien raar, maar het afsluiten van een lening kan soms geld besparen.

11. Vaste telefoon afsluiten

Het gebruik van een vaste telefoon wordt minder en minder. Daarentegen worden mobiele abonnementen waarmee je onbeperkt kunt bellen steeds goedkoper. Door geen vaste telefoon meer te nemen en het afsluiten van een onbeperkt mobiel abonnement kan je doorgaans redelijk wat besparen.

12. Stel een bedenktijd in bij een aankoop

Sta je op het punt om iets te kopen? En hiermee bedoelen we iets wat je niet direct nodig hebt, zoals nieuwe kleding? 

Spreek dan met jezelf af dat je altijd een paar dagen bedenktijd neemt. Veel aankopen zijn impulsaankopen, die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je het even laat bezinken dat zal je beseffen dat je hetgeen je op het punt stond om te kopen eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Goedkoop leven bedenktijd

13. Besparen op verzekeringen

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf overal voor te verzekeren. Goedkoop leven door verzekeringen te schrappen of aan te passen, vinden wij echter een lastige. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een auto in plaats van all risk alleen WA te verzekeren. 

Indien er dan echter iets gebeurd, dan ben je duurder uit. In plaats van goedkoop leven wordt het dan opeens duur leven. Hetzelfde geld met het verhogen van een eigen risico.

Wel is het verstandig om eens te kijken naar hetgeen je dient te betalen voor een verzekering en hetgeen gedekt is. Bij bijvoorbeeld een tandartsverzekering zal je dan direct zien dat je eigenlijk een groot gedeelte van het verzekerde bedrag aan premie dient te betalen. In dergelijke gevallen kan je jezelf afvragen of dit wel zinvol is.

Op dit punt zijn wij dan ook van mening dat je verzekeringen dient af te sluiten op een manier waarbij je jezelf goed voelt. 

14. Stel budgetten vast

Het vaststellen van een budget voor bepaalde uitgaven helpt ook heel goed om deze te beperken. Door bijvoorbeeld een gratis bankrekening bij de N26 te openen, kan je een budget ook eenvoudig op een aparte bankrekening storten. 

Daarnaast krijg je op deze manier ook een goed inzicht in hoeveel je nu per maand uitgeeft aan bijvoorbeeld boodschappen.

15. Vreemde valuta

Dien je wel eens iets te betalen in vreemde valuta, of ontvang je wel eens een bedrag in vreemde valuta? Door het gebruik van diensten van bijvoorbeeld Wise of Currencyfair kan je veel geld besparen op transacties in vreemde valuta. Dit is een andere vorm van eenvoudig veel geld besparen.

Bespaar waar je kunt, maar ga niet overboord

Goedkoop leven is in sommige situaties van belang. Maar je dient ook niet te vergeten dat het leven bedoeld is om te genieten. Ga dus niet overboord met het leiden van een goedkoop leven maar zorg dat je ook geniet. En af en toe dien je keuzes te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *