voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl
zakelijk

Rondkomen als kleine ondernemer is lastig

Het aantal zelfstandigen en dan met name zzp`ers groeit nog steeds in Nederland. Sommige mensen kiezen hier specifiek voor en anderen worden er min of meer toe gedwongen. Rondkomen als kleine ondernemer is echter niet altijd even eenvoudig.

De voor- en nadelen van een eigen bedrijf

Persoonlijk vind ik het leuk om zelfstandig ondernemer te zijn of een eigen bedrijf te bezitten. Je hebt geen baas waar je verantwoording aan af dient te leggen en je hebt een zekere mate van vrijheid om jouw dag in te delen.

Het is echter niet altijd rozengeur en maneschijn. Want aan het einde van de maand dienen natuurlijk wel de rekeningen te worden betaald. En dat valt niet altijd mee. Indien je een keer een slechte maand hebt met weinig opdrachten en moeite hebt om rond te komen, dan wordt het stressvol. 

De kans dat je hier als startende ondernemer mee te maken krijgt is best wel groot.

Rondkomen als kleine ondernemer betekent inzicht in de financiën

Het is in mijn opinie dan ook uitermate belangrijk om als kleine ondernemer een goed inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf te behouden. Dit geldt voor zowel goede als slechte tijden. 

Want heb je een keer een maand goed geld verdient, dan is het uiteraard verstandig er rekening mee te houden dat dit de volgende maand weer geheel anders kan zijn. 

Maar ook uit oogpunt van belastingen is een goed inzicht in de financiën een must. Niet alleen dien je er rekening mee te houden dat je inkomstenbelasting dient te betalen. 

Je zou ook goed moeten kijken of het bijvoorbeeld zinvol is om aan het einde van het jaar nog een aantal investeringen te doen omdat je een hoge winst hebt behaald.

Kan je niet rondkomen als kleine ondernemer, dan zou je ook eens kunnen kijken naar de zelfstandigen bbz regeling. In sommige omstandigheden kan je namelijk aanspraak maken op financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Maar vergeet ook zeker niet te kijken of je in aanmerking kan komen voor andere toeslagen, zoals zorgtoeslag.

Besteed tijd aan een goede boekhouding

Inzicht in de financiën krijg je uiteraard vanuit de boekhouding. Een goede boekhouding is daarom ook een must. Zekere als startende ondernemer en ook direct bij de start van je bedrijf. Ik zou een ieder dan ook sterk aanraden om een klein bedrag per maand te investeren in een goed online boekhoudprogramma. 

De boekhouding voor een eenmanszaak is doorgaans niet al te complex. Daarom heb je ook geen duur boekhoudprogramma nodig. 

Een boekhoudprogramma zoals een e boekhouden wat voor de goedkoopste licentie nog geen 10€ per maand kost, voldoet in mijn ogen prima. Dat is nog geen 120€ per jaar voor een goed boekhoudprogramma, wat je veel meer gaat opleveren dan dat dit je kost.

Maar dat is zeker niet de enige optie. Ook programma`s zoals Myfinance, Romslomp en Acumulus zijn allen zeer betaalbaar en bieden jou de mogelijkheid om als ondernemer inzicht in de financiën te behouden.

Nadat je jezelf hebt ingeschreven bij de kamer van koophandel zou de volgende stap het uitzoeken van een goed boekhoudprogramma moeten zijn. Rondkomen als kleine ondernemer begint met een goede boekhouding.

Besparen op de kosten door een goede boekhouding

En je krijgt niet alleen een beter inzicht in de financiën, het gaat je ook veel tijd besparen bij het bijhouden van de boekhouding. Een complex programma of het gebruik van excel kost je veel tijd bij het boekhouden. Een gebruiksvriendelijk online boekhoudprogramma daarentegen helpt je om snel en efficiënt de boekhouding bij te werken.

Als je eenmaal inzicht hebt in al jouw inkomsten en uitgaven, dan kan je gaan kijken waar je geld kan gaan besparen of eventueel meer geld kan verdienen. 

Zo kan je jouw vaste lasten eens onder de loep nemen, of misschien zijn jouw bankkosten wel erg hoog en kan je geld besparen op de bankkosten van de zakelijke rekening. 

Om een bedrijf van de grond te krijgen is niet altijd even eenvoudig. Daar kan elke besparing die je kan realiseren je echter wel bij helpen. 

Begin altijd met het opstellen van een bedrijfsplan

Voordat je aan de slag gaat als ondernemer is het van belang om goed na te denken over een bedrijfsplan. Hier zie je de nodige tijd in moeten investeren. 

Denk hier niet te gemakkelijk over. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat veel bedrijven die niet slagen geen goed bedrijfsplan hadden opgesteld. 

Op die manier kom je voor onverwachte situaties en kosten te staan die je door middel van het opstellen van een goed bedrijfsplan hadden kunnen worden voorkomen. 

Heb je bijvoorbeeld een ww uitkering, dan het je de mogelijkheid een bedrijf op te starten met behoud van uitkering. Dit is de ideale gelegenheid om tijd te investeren in een goed bedrijfsplan. 

Je hebt dan namelijk niet direct vanaf de eerste dag de druk dat je geld moet verdienen. 

Je kan ook een bedrijfsplan laten maken. Hiervoor betaal je echter al snel duizend euro. In mijn opinie kan je online veel informatie vinden dat je dit ook echt wel zelf kan doen. 

Misschien met wat hulp van buitenaf, maar je hoeft hier zeker geen grote bedragen voor uit te geven.

Op tijd stoppen met ondernemen

Ondernemen is leuk. maar het dient wel leuk te blijven. Maak niet de fout dat indien je als ondernemer aan de slag bent gegaan en het blijkt op de een of andere manier niet te werken om dan toch gewoon door te blijven gaan. 

Op een gegeven moment dien je gewoon te analyseren waarom het niet werkt en wat de kans is dat jouw onderneming wel gaat slagen. 

Rondkomen als kleine ondernemer is één ding, maar je moet jezelf absoluut niet in de financiële problemen gaan werken, 

Zeker niet als je gekozen hebt voor een eenmanszaak of VOF. In dat geval kan je zelfs al je privé bezittingen verliezen indien jouw onderneming failliet gaat.

Succesvolle ondernemers zijn niet direct succesvol

Het stoppen met een onderneming omdat deze niet rendabel is, blijft een zeer lastige beslissing. 

Het voelt alsof je hebt gefaald. Zo dien je dat echter niet te interpreteren. De meest succesvolle ondernemers zijn allemaal wel met een eerste onderneming begonnen die het niet heeft gered. 

Maar door op het juiste moment de beslissing te nemen om te stoppen met die specifieke onderneming heeft ze later succes bezorgd. 

Het toont namelijk dat je een goede ondernemer bent indien je dergelijke beslissingen durft te nemen. Want ondernemen is vaak beslissingen nemen. 

En deze beslissingen dien je te nemen op basis van feiten en niet op basis van emotie. Dit is en blijft erg lastig maar is uitermate belangrijk om op lange termijn  een succesvol ondernemer te worden. En vooral ook te blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *