voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl
Vaste lasten

Vaste lasten berekenen

Helaas zijn dit uitgaven waar u niet omheen kunt. Uw vaste lasten berekenen is zinvol om inzicht te krijgen en te houden in uw financiële situatie. En nog belangrijker, waar kunt u op besparen?

Definitie vaste lasten

Vaste lasten zijn de uitgaven waar u niet omheen komt omdat u de verplichting heeft deze periodiek te voldoen. Denk hierbij aan belastingen, huur of hypotheek en verzekeringen.

Vergeet niet de vaste lasten mee te tellen die u jaarlijks betaalt. Zo voorkomt u verassingen. Een voorbeeld hiervan zijn de gemeentelijke belastingen waarvoor u een jaarlijkse aanslag ontvangt.

Gas en stroom

Inmiddels maken de kosten van gas en stroom een groot gedeelte uit van de maandelijkse vaste lasten. Deze kostenpost verdient dan ook extra aandacht. Aan de ene kant kunt u proberen door hier zoveel mogelijk op te besparen. Wellicht biedt het plaatsen van zonnepanelen hier uitkomst. Maar ook kunt u denken aan een dynamisch energiecontract.

Doorgaans liggen de prijzen van een dynamisch energiecontract zoals Frank Energie deze aanbiedt, fors lager dan vaste en variabele contracten van de grote energiemaatschappijen. Dit kan echt een hele forse besparing opleveren. Zo betaal ikzelf op dit moment helemaal niet zoveel voor gas en stroom.

Maak het inzichtelijk

Weet u hoeveel u maandelijks kwijt bent aan vaste lasten? Ook al denkt u dit te weten, dan raad ik u toch aan hier eens een overzicht van te maken. Het zijn vaak de kleinere maandelijkse bedrragen die u over het hoofd ziet. En meerdere kleinere bedragen kunnen opeens toch een behoorlijk bedrag worden.

Bovendien, als u alles overzichtelijk heeft gemaakt is dit het uitgangspunt om eens te bekijken waar u eventueel kunt besparen. Misschien de sportschool waar u geen gebruik van maakt, maar misschien de stroom en gasrekening waar u kunt overstappen naar een andere aanbieder. Hier kunt u vaak behoorlijk op besparen. Hoe? Kijk eens bij premie overstappen energie.

In principe behoren uw boodschappen niet tot de vaste lasten, toch beveel ik aan deze mee te tellen op basis van een inschatting. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld brandstof als u een auto bezit. U moet tenslotte toch elke dag eten en uw auto rijdt niet zonder brandstof.

Vaste lasten berekenen zou u eigenlijk toch minimaal 2 keer per jaar moeten doen. De vaste lasten eens goed onder de loep nemen is belangrijk. Bovendien hoeft het vaste lasten berekenen helemaal niet veel tijd in beslag te nemen.

Om u te helpen bij vaste lasten berekenen kunt u onderstaande tabel invullen. Door in de blauwe velden de bedragen in te vullen die voor u van toepassing zijn krijgt u eenvoudig inzicht in de vaste lasten. U kunt de bedragen per maand of per jaar invullen. Eventueel kunt u nog vaste lasten toevoegen die u betaalt maar in dit overzicht ontbreken.

Andere lasten dan vaste lasten.

Het is ook verstandig eens een maand bij te houden hoeveel u nu bijvoorbeeld aan uw boodschappen uitgeeft. Het zijn vaak de kleinere bedragen die toch aardig oplopen en wel eens hoger kunnen zijn dan dat u had gedacht.

Is de inschatting die u gemaakt heeft wel realistisch?

Probeer eens een maand zoveel mogelijk met de pinpas te betalen. Ook de kleine aankopen van een paar euro. Als u dan aan het eind van de maand uw bankschrift bekijkt kunt u precies zien waar u uw geld aan heeft uitgegeven. Zo heeft u snel een goed inzicht waar u nu precies uw geld aan uitgeeft.

Tegenwoordig kan je bijna alles met de pinpas betalen. Zijn er uitgaven die u niet met de pinpas kunt betalen, noteer deze dan om een volledig overzicht te maken. Om u op weg te helpen kunt u  gebruik maken van onderstaande tabel. Ook deze kunt u downloaden.

In de blauw gekleurde velden kunt u uw eigen data invullen. De bedragen die u betaalt en ook kunt u nog andere zaken waaraan u geld uitgeeft toevoegen.

Afschrijvingen & grotere aankopen

Grotere uitgaven of aankopen zoals een wasmachine, tv of een auto doet u natuurlijk niet elke maand. In een vaste lasten overzicht zou u eigenlijk een bedrag hiervoor moeten meetellen.

In dit geval gaat het niet om bedragen die u werkelijk betaalt maar om de waardevermindering ofwel afschrijving. De afschrijving wordt berekend als de aanschafprijs min een eventuele restwaarde gedeelt door de verwachte gebruiksduur.

Elektronische apparaten gaan niet levenslang mee en als deze kapot gaan zult u toch veelal een nieuw apparaat moeten kopen.

Zeker als u alles gaat optellen wat u in huis heeft qua elektronica, meubels etc. is dit best een bedrag om rekening mee te houden. De wasmachine, wasdroger, tv, laptop of tablet en ga zo maar verder.

En vergeet vooral niet de auto die u misschien in uw bezit heeft.

Door onderstaande tabel in te vullen krijgt u een goed overzicht wat u nu eigenlijk maandelijks kwijt bent aan afschrijvingen. U ziet het niet direct in uw portemonnee maar het zijn belangrijke kosten om rekening mee te houden.

Door de aanschafprijs in te voeren en het aantal jaren wat het product mee zou moeten gaan krijgt u inzicht in het maandelijkse bedrag.

Voor een auto geldt dat deze een restwaarde heeft. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tv die op een gegeven moment kapot gaat. Vul daarom een bedrag in wat u verwacht dat de restwaarde van uw auto is. U kunt bijvoorbeeld een website zoals autoscout gebruiken om de restwaarde te bepalen. U moet dan ook inschatten hoe lang u denkt uw auto te gaan gebruiken en hoeveel kilometers u denkt te gaan rijden.

Houdt u niet van verassingen?

Overweeg dan voor de afschrijvingen, de te verwachten en onverwachte maandelijkse kosten een vast bedrag per maand op een aparte spaarrekening opzij te zetten.

Op deze manier hoeft u niet direct in de stress te schieten als uw wasmachine of tv kapotgaat.

Op basis van de berekeningen op deze pagina kunt u een goede inschatting maken wat voor u een realistisch bedrag is om opzij te zetten.

Vaste lasten berekenen en extra geld verdienen.

Bent u na de vaste lasten berekenen geschrokken van de bedragen? Wat dacht u er dan van om misschien wat extra geld te verdienen om uw uitgaven van te betalen.

Een simpele methode is bijvoorbeeld het maken van een mystery review. Of heeft u kleding in de kast hangen die u niet meer draagt? Dan is je eigen kleding verkopen een goede optie. Doordat duurzaamheid meer en meer aandacht krijgt is dit iets waar je gemakkelijk wat geld mee kunt verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *