Verlaging maximale rente
De rente die in Nederland aan burgers in rekening mag worden gebracht is aan een maximum verbonden. Sinds augustus van dit jaar is er een tijdelijke verlaging van de maximale rente van toepassing.
Voorheen was deze 14% en nu is deze verlaagd naar 10%. Dit heet in Nederland de maximale kredietvergoeding.
Inhoudsopgave
Hoe lang kan je profiteren van deze lagere rente?
Deze maatregel geldt in ieder geval tot maart 2021. Er is in eerste instantie dan ook alleen sprake van dat de rente slechts tijdelijk verlaagd wordt. Echter, het zou ook maar zo kunnen zijn dat dit een permanente maatregel gaat worden.
Het is echter wel zo dat indien je voor deze tijd een lening afsluit je zal blijven profiteren van deze maatregel. Tenzij je kiest voor een lening met een variabele rente. In dat geval zou de rente na maart volgend jaar weer terug omhoog kunnen gaan.
Waarom is deze maatregel doorgevoerd?
De verlaging van de maximale rente is ingegeven om mensen te helpen gedurende de corona crisis. Steeds meer mensen komen financieel in de problemen waardoor deze groep mensen steeds meer gaat lenen. Om er voor te zorgen dat deze groep mensen niet in uitzichtloze situaties terechtkomt, is er een verlaging van de maximale rente doorgevoerd.
Deze beperking van de rente is alleen geldig voor nieuwe leningen. Lopende leningen met een rente hoger dan deze maximale rente zullen niet worden aangepast.
Is 10% rente nog steed niet erg hoog?
Een rente van 10% is daarentegen nog steeds erg hoog. Zeker als je dit afzet tegen de rente die jezelf ontvangt indien je gaat sparen.
Deze rente is inmiddel praktisch 0%. Het is zelfs zo dat het saldo waarboven je rente dient te betalen steeds lager wordt.
Dit hoor je goed. Het is bij grote bedragen op je spaarrekening zelfs het geval dat je rente dient te betalen aan de bank.
Het is dan ook geen verrassing dat voor een kredietverstrekker een rente van 10% nog steeds uitermate rendabel is.
Bij welke lening betaal je deze maximale rente?
De maximale rente wordt niet bij elke lening in rekening gebracht. Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet ligt deze rente zo tussen de 5% en 8%. Bij een minilening kom je deze maximale rente wel vaak tegen. Zo was de rente voor een minilening tot op heden 13,99%. Nu is deze verlaagd naar net iets onder de 10%. Want 9,9% klinkt nu eenmaal anders dan 10%. Meer informatie over minileningen is te vinden op de website flitskredietaanbieders.
Hoe zit het met rood staan?
Ook voor een consumptief krediet is tijdelijk de rente verlaagd. Hiertoe behoort het bekende roodstaan.
Sta je rood, dan heeft de verlaging van de rente direct invloed. Op een roodstand mag er namelijk niet meer dan deze maximale toegelaten kredietvergoeding van 10% in rekening worden gebracht. De 10% is opgebouwd uit de wettelijke rente en rente die voor een lening in rekening wordt gebracht.
Blijft de maximale toegestane kredietvergoeding aan banden gelegd in de toekomst, dan blijf je bij rood staan hiervan profiteren. De maximale rente is van toepassing voor zowel roodstaan binnen de kredietlimiet als daar buiten.
Dat neemt niet weg dat rood staan nog steeds een erg dure manier is van geld lenen. Indien je in de positie bent om rood staan om te zetten naar doorlopend krediet, dan bespaart je dat veel geld.