voordeel-vandaag.nl

Adviezen en tips om veel geld te besparen!

voordeel-vandaag.nl
Besparingen

Verwachting energieprijzen 2019 – en de komende jaren

Energieprijzen stijgen bijna doorgaand. Wat is de verwachting energieprijzen 2019?

2 keer per jaar aanpassingen van de energieprijzen

De prijzen mogen 2 keer per jaar worden aangepast Dit gaat natuurlijk alleen op wanneer je gebruik maakt van variabele tarieven. Bij een vast contract liggen de prijzen vast. Op 1 januari 2019 zijn de energieprijzen gestegen. De dynamische energiecontracten zijn echter ook sterk in opkomt. Hierbij is er sprake van meerdere prijsaanpassingen per dag. Voor stroom zelfs per uur.

Gemiddeld is de verwachting dat voor 2019 de energierekening met maar liefst 190€ omhoog gaat. Dat heeft nogal een impact op de vaste lasten!

45% belasting

Naast het tarief wat de leverancier in rekening brengt heb je te maken met belastingen. Dit is natuurlijk geen verrassing, aangezien je over bijna alles belasting betaald. Voor de energieprijzen bestaat de prijs voor maar liefst 45% uit belastingen. Dit heeft een grote invloed op de verwachting energieprijzen 2019. 

Dit is een belangrijk gegeven. De belasting is een vast bedrag per KWH of per kubieke meter gas. Stel dat de energieleverancier de prijs met 10^% verhoogt, dan zal de uiteindelijke invloed slecht 5,5% zijn op de energierekening. De belasting blijft in dat geval gelijk. Dit omdat het een vast bedrag is en geen percentage.

Houdt hier rekening mee wanneer iemand u bang maakt dat de energietarieven gaan stijgen. Het gaat altijd om de tarieven van de leveranciers. Zelfs als u een vast contract heeft gaat u toch de hogere belastingen betalen. Daardoor zijn prijsverhogingen van de leverancier maar gedeeltelijk van toepassing op de energierekening.

De belasting op het gas is per 1 januari met maar liefst 12,6% omhoog gegaan.

Voor de elektriciteit is de belasting verlaagd met 9,4%. Belastingverlaging bestaat dus toch!

De stijging van de gasprijs is ingegeven door de belastingverhoging

Doordat de belasting is verhoogd op 1 januari 2019 is de gasprijs explosief gestegen. Dit zal het niet het geval zijn op 1 juli, dus zal de verhoging veel lager uitvallen. Als deze al wordt verhoogd.

Verwachting energieprijzen 2019 en verder

Iedereen spreekt erover dat de prijzen verder gaan stijgen. Dat is de verwachting energieprijzen 2019.  Voor de belastingen is dit hoogstwaarschijnlijk wel het geval gezien het klimaatakkoord.

Maar of dit ook zo is voor de prijzen van de leveranciers is lastig te voorspellen. Dit blijft toch een kwestie van vraag en aanbod. Als er bijvoorbeeld meer goedkoop gas uit bijvoorbeeld Rusland ter beschikking komt, dan zouden de prijzen ook zomaar kunnen gaan dalen.

Voor bijvoorbeeld gas bestaat er een futuresmarkt Hier kan je contacten afsluiten voor de toekomst. Dus als het ware nu alvast kopen voor de toekomst voor een prijs op dit moment. Als het echt zo zeker is dat de prijzen gaan stijgen, dan zou je hier slapend rijk mee kunnen worden. Want je kan nu alvast wat kopen wat duurder gaat worden in de toekomst, dan ben je spekkoper.

Dit gegeven maakt in mijn ogen het niet zo zeker dat de prijzen blijven door blijven stijgen.

Waarom wordt er dan zo vaak gezegd dat prijzen gaan stijgen?

Dit is om mensen bang te maken. Vergeet niet dat er ontzettend veel tussenpersoon rondlopen die energiecontracten verkopen. En deze mensen worden rijkelijk beloond voor het afsluiten van een nieuw contract En hoe langer het contract loopt des te meer zij ontvangen. Voor deze personen is het dus erg gunstig als iedereen gelooft dat de prijzen verder gaan stijgen.

Zij kunnen dan meer langdurende contracten afsluiten en dus meer geld verdienen. Echter, in mijn opinie is de overstappremie nog steeds hetgeen dat jouw energierekening kan verlagen. En met een langdurig contact kan je hier niet jaarlijks gebruik van  maken. Daarom sluit ik ook geen meerjarige contacten af 

Er lopen zelfs mensen rond die zich uitgeven als medewerker van een energiemaatschappij. In negen van de tien gevallen is dit helemaal niet waar. Dit doen zij alleen om meer vertrouwen te wekken.

Mijn advies, direct de telefoon ophangen of de deur dicht doen en gewoon zelf even op internet kijken. Daar vind je de beste prijzen en de goedkoopste energieleveranciers en kan je bovendien rustig vergelijken zonder dat iemand je probeert te pushen om een contract af te sluiten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *